Meny Stäng

Skötselråd silver & guldsmyckenKlicka här för att göra din beställning

Silver & Guld är sannerligen material som bara blir vackrare och vackrare ju mer man använder dem!
Dock har silver lite lättare att bli missfärgat på grund av svavel som finns i luften. Blir smycket missfärgat använd då helst en putsduk avsedd för att putsa just silver, och silverdip för att rengöra kedjor.
Putsduken läggs med fördel på oömt underlag (kanske en gammal tidning på ett bord) gnugga sedan berlocken eller ringen mot ytan. På detta sätt behöver man inte gnugga med fingrarna genom putsduken mot smycket, och det går mycket fortare. Såhär: Film från Youtube

Skötselråd för Mässing
Mässing är förvillande likt 18 karats Guld. Priset talar verkligen för denna legering, men viktigt att ta med i beräkningen för ett smycke i Mässing är att det tyvärr lätt missfärgas på ytan.
Det allra bästa sättet, det är dessutom synnerligen enkelt! – är att torka av och gnugga smycken med jämna mellanrum med en Putsduk.

Enkla tips att göra rent smycken.

Bakpulvermetoden
Värm vatten i micron i en kopp. Lägg aluminium i botten på en skål. Häll på en skvätt diskmedel, salt och bakpulver, häll varmvattnet över och rör om.
Lägg sedan smycket i. Skölj sedan smycket med vatten och torka med papper eller trasa.  Eller, bara med salt: Klicka här–>  Film från Youtube

Vinsyrametoden
1 msk vinsyra, 2 msk tvättmedel. Häll på 1 liter kokhett vatten. Lägg i silverföremålen och låt dem ligga minst 5-10 minuter. Skölj och torka.

Aluminium-metoden
Lägg en ordentlig bit aluminiumfolie i botten på en plasthink eller plastbalja. Lägg ner silversakerna och 2 nävar vanlig tvättsoda. Slå över hett vatten. När vichyvatteneffekten upphört är silvret vitt och blankt igen. Skölj och torka. Metoden bör inte användas på nysilver där undermetallen är framnött.

Andra bra tips på skötsel och rengöring av silver hittar ni på Google.